Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Taco flavoured kisses

21 okt , 2016, 10.48 mittismeten

 

Tacokväll, en av de mest försvenskade ”exotiska” familjemiddagarna. Blir inte mera fredagsmys än några tortilla bröd med köttfärs, stekt i kryddor från en påse vars ingredienser läser mexikansk mix. Och eftersom vår familj, liksom andra österbottniska svenskspråkiga familjer, oftast tittade på rikssvenska kanaler så drogs vi med i denna mattrend. Varje fredag åkte tacokryddan fram.

Så när familjen samlades i tisdag var det återigen dags. Precis som förr i tiden. Fel veckodag i och för sig, ingen färdig kryddblandning och inte heller ett paket tortillabröd. Inte ens någon köttfärs!

Nej istället blev det fisk, med egenbakade bröd och kryddor valda utifrån egen fantasi och smaksinne. Eller nej, det där stämmer inte helt eftersom jag använde en blandning av brödkryddor i fetablandningen. Sedan stektes även köttfärs för mätta och glada syskonbarn.

Tog inga matbilder, eftersom de lätt blir bortprioriterade när famljen är samlad, men här är recepten… Allting räcker till ungefär åtta halvhungriga personer.

BRÖDEN

  • 2 DL grahamsmjöl
  • 2 DL speltmjöl
  • 4 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • Vatten
  • Blanda mjöl, olja och salt. Ifall du råkar ha surdegspulver kan man även lägga till en tesked av det. Tillsätt vatten tills du får en deg du lätt kan kavla ut. Låt degen vila i kylskåp medan du lagar resten. Dela degen mindre delar och kavla ut till tunna rundlar. Hemlagat betyder att perfekta kanter inte är önskvärt!
    Jag tycker det hjälper hela processen ifall du kavlar ut på ett sånt där böjbart plastskärbräde. Stek på medelvärme i en torr panna några sekunder per sida. För att de inte ska torka innan de åker i pannan är det bäst ifall man kavlar och steker på samma gång. Om du vill kan du kavla alla innan stekning, men täck dem då med en fuktig kökshandduk.

    FISKEN

  • 500 G valfri fisk
  • Smör
  • Rapsolja
  • Citron
  • Chiliflakes
  • Salt och peppar
  • Fräs fisken (med skinnsidan uppåt) i smör, olja och en skvätt citronsaft tills den får ett gyllene yttre. Salta och peppra, strö på chiliflakes och lägg i ugnen på 175 grader tills den är genomstekt.

    FETARÖRAN

  • 1 paket fetaost (ca 100 G)
  • 1/2 kruka färsk koriander
  • Skal från 1 lime
  • Saft från 1/2 lime
  • 1 DL naturell och lite tjockare yoghurt (ex skyr eller turkisk)
  • 1 1/2 tsk mald kummin, fänkål och anis (aka brödkryddor)
  • 2 msk olivolja
  • Svartpeppar
  • Smula ner fetman i en bunke. Plocka korianderbladen från stjälkarna, spara till servering. Hacka stjälkarna smått rör ihop med fetman och resten av ingredienserna.

    GRÖNKÅLSPESTO (den från föregående inlägg)

  • 3 stora blad grönkål
  • En knippe färsk rucola
  • 1,75 dl olivolja
  • 1 dl fetaost
  • 1/2 dl solroskärnor
  • Saft och skal från en citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 chilin (mängd beroende på styrka)
  • Torkad mejram, oregano och dragon
  • Svartpeppar
  • Mixa allt till en pesto. Tillsätt mera olja ifall du önskar. Fetaosten är redan så salt, men ifall du vill ha mera sälta är det tillåtet att smaka av med mera salt.

    Servera allt med gurka, sallad och avokado. Låt chiliflakes stå på bordet för den som tycker om lite styrka.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *