Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Sött

Bakade chokladbollar

29 aug , 2016, 15.26 mittismeten

 


Nedräkningen har börjat, och nu är det bara några dagar tills jag flyr Finland för en tredje gång. Igen är det dags för nytt jobb och nytt land. Ung och fri som en kock. Den här gången är destinationen Larvik i Norge. 

I väntan på att torsdagen ska komma förbereder jag mig mentalt för jobbet på Farris Bad. Ett stort och exklusivt spa bredvid havet. Maten som ska tillagas hör till det nordiska köket, och så ska det vara en någorlunda lätt och hälsosam kost. Det skulle ju vara synd om någon gäst skulle sjunka till poolens botten.

Med andra ord kommer det vara tvärtemot det tjeckiska köket, som med två ord kan sammanfattas; fett och kolhydrater. Måste dock inflika att jag hade turen att få arbeta i restauranger som värdesatte fina råvaror, speciellt vid eko trädgården!

Nervositet – och förväntan – dämpas alltid bäst med hjälp av något ätbart. Den här gången i form av chokladbollar, som är rullade i så gott som alla söta kosttrender just nu. Sockerfritt. Glutenfritt. Veganskt.

BAKADE CHOKLADBOLLAR

  • 1/2 dl linfrökross
  • 1/2 dl vatten (eller rå blåbärssaft)
  • 200 g dadlar
  • 2 dl kokosmjöl
  • 4 msk kokosolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel

Värm ugnen till 175 grader (varmluft). Blötlägg linfrökross i vattnet. Mixa ihop alla ingredienser till en formbar deg. Tillsätt mera vatten vid behov. Forma till bollar och rulla i valfri topping (sockerfri mysli). Grädda i 10-15 minuter tills du har en knaprig topping, och låt svalna några minuter innan du hugger in. De är också goda råa, och fungerar även som kakbotten!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *