Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Uppe i äppelträdet

25 aug , 2016, 21.01 mittismeten

 

Var av den uppfattningen att äpplets dag skulle infinna sig i dag, så klättrade upp i trädet för att nå de finaste. Nu råkar den här dagen firas om först en månad, men vem bryr sig? Jag var inställd på äppel så här kommer ett recept!

UGNSBAKAD SÖTPOTATIS & VARM GRÖNKÅLSSALLAD MED ÄPPEL OCH BÖNOR, ca 1 timme

Eftersom det här receptet inte är beroende av några mått får man själv bestämma mängden av alla ingredienser. Allt beroende på hur hungrig man är, och antalet personer runt bordet.

image

 • Sötpotatis
 • Grönkål
 • Äppel
 • Förkokta vita bönor
 • Rödlök
 • Vitlök
 • Färsk rosmarin
 • Pumpa- och/eller solroskärnor
 • Olivolja
 • Flingsalt
 • Peppar
 • Chiliflingor
 • Naturell yoghurt
 • Balsamico
 • Fetaost

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Tvätta sötpotatisen, och nagga med en gaffel för att påskynda baket. Ställ i ugnen på en stor plåt med bakplåtspapper (salladen ska senare rymmas). Riv grönkålen och skiva äpplen, lök och vitlök i önskad storlek. Kasta ihop med olivolja och kryddor. Själv använde jag et flingsalt med någon italiensk kryddblandning, men du använder vad du har.

När 35 minuter har gått, lägg grönkålssalladen i ugnen med sötpotatisen. Potatisen ska redan vara ganska mjuk, så ifall de är större kan det behövas mera tid. När salladen är inne tar det ännu 15 minuter, vänd emellanåt så att grönkålen inte bränns.  Brun färg är helt okej men inte svart.

Skär upp sötpotatisen och fyll äventuellt med fetaost, som du smular sönder tillsammans med olivolja. En smörklick går lika bra, eller bara olivolja om du villa hålla rätten vegansk. Servera med en naturell yoghurt (vegansk eller icke) som smaksätts med lite balsamico.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *