i Finland,På tallriken,Salt,Sött
Finns det egentligen något godare än en pizza med smått knaprig botten och en fyllning som smälter tillsammans med en god ost? Nepp, och ännu godare blir det om man tillagar den ute i det fria!
Ifall man vill lyckas som uppfinnarna till ett recept är det bäst att gå tillbaka till ursprungstekniken. Och liksom många andra rätter började det med en öppen eld, som inte bara tillagar utan även ger smak.
Eftersom jag har en otroligt rastlös pappa, som också tycker om att bygga, så står det våran gård en liten stuga med vedugn. ”Finlands första privata pizzeria” brukar pappa kalla den. Där har vi haft många fester med trerätters menyer där alla bestod av pizza. En gång hade vi till och med nöjet att få vara värd för några italienare som gav pizzorna toppbetyg. Inte för att jag vill skryta men frasen ”det här är bästa pizzan jag någonsin ätit” har yttrats fler än en gång under pizzahusets tak.
Fördelen med att tillaga pizza med hjälp av öppen eld är att de tillagas snabbt. Precis som det var menat att göras! Nu kanske inte alla har lyxen att äga en vedugn, men desto fler har tillgång till en grill. Det enda som behövs är en pizzasten och du får en pizza mycket godare än den som kommer ur en tråkig ugn. Sedan får du förstås inte glömma en bra deg, god tomatsås och en ost av bra kvalitet. Ja och glöm inte bort att förgrädda botten.
Deg:
Lös upp jästen i vattnet och blanda i resten av ingredienserna, förutom mjölet. Tillsätt mjöl tills du har en spänstig deg men som är något degig. Låt jäsa cirka en halvtimme och kavla ut på mjölat bakbord. Om du är en surdegsbagare så använd det, går lika bra med vete som med rågsurdeg! De torkade nässlorna ger inte mycket smak, men desto mera näring och ett lokalt inslag. De är bäst att plocka torka på våren men det går ännu att hitta yngre blad ifall du vill ha något extra till skafferiet och vinterns brödbak.
Tomatsås:
Fräs lök, vitlök, selleri och chili i en generös mängd av olivolja. Tillsätt vinet och låt det dra in en stund innan du tillsätter resten av ingredienserna. Ifall du inte har rödvin går det också att få till syran med några matskedar rödvins- eller balsamvinäger. Balsamvinäger är i och för sig gott att lägga oavsett om du har i vinet. Låt koka i cirka en halv timme och mixa såsen slät för att få fram så mycket smak som möjligt! Smaka av med salt och peppar.
Och så lite inspiration till fyllningar i form av bilder…