Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Sött

Pizza al fresco

20 jul , 2016, 13.37 mittismeten

 

Finns det egentligen något godare än en pizza med smått knaprig botten och en fyllning som smälter tillsammans med en god ost? Nepp, och ännu godare blir det om man tillagar den ute i det fria! 

Ifall man vill lyckas som uppfinnarna till ett recept är det bäst att gå tillbaka till ursprungstekniken. Och liksom många andra rätter började det med en öppen eld, som inte bara tillagar utan även ger smak.

Eftersom jag har en otroligt rastlös pappa, som också tycker om att bygga, så står det våran gård en liten stuga med vedugn. ”Finlands första privata pizzeria” brukar pappa kalla den. Där har vi haft många fester med trerätters menyer där alla bestod av pizza. En gång hade vi till och med nöjet att få vara värd för några italienare som gav pizzorna toppbetyg. Inte för att jag vill skryta men frasen ”det här är bästa pizzan jag någonsin ätit” har yttrats fler än en gång under pizzahusets tak.

image

Eftersom pizzorna går så snabba att tillaga (30 sekunder!) får alla välja vad de vill ha på sin huvudrättspizza från buffén. Man tar bara en förgräddad botten, lägger på fyllningen och skuffar in den i ugnen.

Eftersom pizzorna går så snabba att tillaga (30 sekunder!) får alla välja vad de vill ha på sin huvudrättspizza från buffén. Man tar bara en förgräddad botten, lägger på fyllningen och skuffar in den i ugnen…

image

Fördelen med att tillaga pizza med hjälp av öppen eld är att de tillagas snabbt. Precis som det var menat att göras! Nu kanske inte alla har lyxen att äga en vedugn, men desto fler har tillgång till en grill. Det enda som behövs är en pizzasten och du får en pizza mycket godare än den som kommer ur en tråkig ugn. Sedan får du förstås inte glömma en bra deg, god tomatsås och en ost av bra kvalitet. Ja och glöm inte bort att förgrädda botten.

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • ca 5 dl vetemjöl (för mera fibrer byt ut hälften mot spelt eller råg)
  • (1 msk torkade nässlor)

Lös upp jästen i vattnet och blanda i resten av ingredienserna, förutom mjölet. Tillsätt mjöl tills du har en spänstig deg men som är något degig. Låt jäsa cirka en halvtimme och kavla ut på mjölat bakbord. Om du är en surdegsbagare så använd det, går lika bra med vete som med rågsurdeg! De torkade nässlorna ger inte mycket smak, men desto mera näring och ett lokalt inslag. De är bäst att plocka torka på våren men det går ännu att hitta yngre blad ifall du vill ha något extra till skafferiet och vinterns brödbak.

Tomatsås:

  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stjälke selleri
  • 1-3 chilin (beroende på chilin och önskad hetta)
  • 0,5 dl rödvin
  • 1 burk ekologiska hela tomater
  • 1-2 msk honung
  • Färsk rosmarin, timjan och oregano
  • Salt och peppar

Fräs lök, vitlök, selleri och chili i en generös mängd av olivolja. Tillsätt vinet och låt det dra in en stund innan du tillsätter resten av ingredienserna. Ifall du inte har rödvin går det också att få till syran med några matskedar rödvins- eller balsamvinäger. Balsamvinäger är i och för sig gott att lägga oavsett om du har i vinet. Låt koka i cirka en halv timme och mixa såsen slät för att få fram så mycket smak som möjligt! Smaka av med salt och peppar.

Och så lite inspiration till fyllningar i form av bilder…

Man kan också skippa tomatsåsen, och istället göra en "vit pizza". Då brer man istället på botten en färskost av något slag. Min favorit är att smätta på en bredbar getost och här har jag toppat med rucola och parmachips. Till pizza festerna brukar vi göra en förrättspizza med getost, rödbeta, färsk rosmarin och lite honung.

Man kan också skippa tomatsåsen, och istället göra en ”vit pizza”. Då brer man istället på botten en färskost av något slag. Min favorit är att smätta på en bredbar getost och här har jag toppat med rucola och parmachips. Till pizza festerna brukar vi göra en förrättspizza med getost, rödbeta, färsk rosmarin och lite honung.

image

Minns inte vad allt som fanns på den här pizzan, men iaf salta nötter!

Direkt ur vedugnen!

Direkt ur vedugnen!

Min systersons favoritpizza är ägg och bacon. Själv brukar jag nu laga ägg och svamp. Om gulan hålls rinnande är det ännu godare!

Min systersons favoritpizza är ägg och bacon. Själv brukar jag nu laga ägg och svamp. Om gulan hålls rinnande är det ännu godare!

image

Och så sist men inte minst dessertpizzan, där jag ovanpå en helt vanlig pizzabotten lade en blandning av bredbar getost och philadelphia. Toppade sedan med björnbär, vit och mörk choklad och en hemmagjord tjinuski med timjan och lite salt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *