Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Bönsalsa med chili och kakao

13 jul , 2016, 22.15 mittismeten

 

Hade planerat ladda upp massa bilder från de sista dagarna i Prag, men kameran strular så istället slänger jag ut ett recept hastigt men lustigt. Bilderna kommer inom kort!

En av mina favoritrestauranger i Prag – Las Adelitas – serverar mexikansk mat som den är menad att smaka. Därför var det hit jag tog mamma, pappa och syster. Middagen var ett perfekt avslut på deras mini semester, och mitt år som Pragbo. Förutom min gravida syster så var vi alla, förutom mätta och belåtna, även smått berusade efter de bästa margaritas vi någonsin druckit. Fick också för första gången smaka på en rökig Mezcal, så nu är mitt mål att hitta den här drycken i Finland.

Las Adelitas!

Las Adelitas!

Receptet nedan är inspirerat av restaurangens mole, som är en tjock chilisås med mycket choko. Den här mexikanska nationalrätten innehåller 20 olika ingredienser, och har en komplex smaksammansättning. Skulle kunna beskrivas som en rätt som du endera älskar eller hatar. Pappa var inte så imponerad så därför tog jag det som en utmaning när vi kom hem att laga en version som till och med han skulle tycka om. Egentligen är den väldigt långt ifrån en mole så därför kallar jag den för…

BÖNSALSA MED CHILI OCH KAKAO 

image

Lovar att göra ett inlägg med flera mexikanska rätter senare i sommar. Vi har många chilin i växthuset!

  • 1 stark chili
  • 250 g förkokta kidneybönor
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk nejlika
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt

Skölj bönorna och mortla sönder dem med chilin. Rör ner resten av ingredienserna och smaka av med salt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *