Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Salt

Ett skepp kommer lastat med fiskdolmar

26 jun , 2016, 12.12 mittismeten

 

Kåldolmar till all ära, men under sommaren ska det osa av färska råvaror, och inte fett. Snart är även kålsäsongen i fullgång så här ger jag er…

FISK I KÅL, 4 portioner på 45 minuter

 • ca 8 kålblad (välj enligt tycke och säsong)
 • 350 g klimatsmart fisk
 • 1 gul lök
 • 2 klyftor vitlök
 • en näve färsk persilja
 • några kvistar av valfria färska örter
 • 3 msk creme fraiche
 • 2 msk riven pepparrot
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk vitpeppar
 • 2 msk olivolja
 • 1/2 msk fisksås

Beroende på vilken kål du valt kan det vara bra att förkoka bladen några minuter, tills de är så mjuka att de går lätt att rulla. Skär också, med kniven liggande, längs den tjockaste delen av stjälken för att göra den tunnare. Kör fisk, lök, persilja och örter i en mixer till en jämn smet. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom olja och fisksås) och fördela fiskfärsen på kålbladen. Rulla ihop till små paket, och fäst med tandpetare vid behov. Lägg dem med skarven neråt i en ugnsfast form och pensla med en blandning av olja och fisksås.

Grädda på 200 grader i ca 30 minuter (fyllningen ska nå 55 grader). Servera med säsongens sallad (nu exempelvis en sparrissallad. Och vill du göra en extra ansträngning passar fiskrullarna utmärkt till en vitvinssås, annars funkar det även med en klick matyoghurt eller ännu bättre… En tsatsiki.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *