Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Sött

Rabarberdjungel

30 maj , 2016, 18.42 mittismeten

 

Talade i dag med min bästaste vän Emelie och blev påmind om att nu är säsongen då man drunkar i rabarber i Finland. Så tänkte lista några alternativ utöver paj och saft.

Isbitar. Gör något så enkelt och frys rabarberna i passliga bitar för sommarens bål.

Curd. Även om den hederliga citroncurden är gudomligt god, speciellt i en somrig pavlova, så ger rabarber en lika god syra. För att inte tala om hundra gånger mera lokal och billigare! Kom ihåg att äta den inom två veckor bara, men det borde inte vara något problem.

Chutney. Rabarbrer funkar lika bra till salt som sött. Ett alternativ är att göra en chutney, och tro mig, de burkarna kommer gå snabbt åt till grillmaten. Men om så inte händer så håller de länge i kylskåpet.

Picklat. Sockerlag plus några glasburkar. Sedan är det bara att smaksätta enligt vad du vill använda dem till. Vill du ha dem till ostbrickan kan det vara gott med torkade örter så som rosmarin och fänkål, men om du vill ha dem till glassen kan det vara bra att göra en sötare sockerlag med exempelvis några vaniljstänger och stjärnanis.

God rabarberlycka! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *