Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,På tallriken,Sött

”Chokladkorgar” med jordnötssmör och tryffelolja

26 feb , 2016, 13.17 mittismeten

 

I måndags hade vi en lugnare kväll på restaurangen och i kylskåpet hittade jag överbliven mandelmassa från fastlagstisdagen. Så efter några kreativa sekunder i skafferiet bestämde jag mig för att göra biskvier med jordnötssmör och skvätte även i lite tryffelolja.

Problemet är bara att de inte hade någon tjeckisk motsvarighet så namnet blev čokoládový kosiček s arašídovým krémem (chokladkorgar med jordnötssmör). De säljer som smör och enda klagomålet jag har fått är att de är för små – glömde att jag var i Tjeckien där storleken har betydelse (#kvantitet). I skrivande sitter jag faktist vid restaurangen och ser på en man som smakar på en av biskvierna. Det är så roligt att spionera för alla som smakat ser först förvånade ut och sen nickar belåtet på huvudet medan de tuggar.

Receptet är baserat på ett från bakverkens konung Roy Fares, men har modifierat lite och kom även på en version utan mandelmassa (eftersom den bara består av mandel, socker och vatten). Måste även säga att det blir mycket fyllning, men det gör ingenting för den är så god och kan användas till annat ifall det blir över.

BISKVIER MED JORDNÖTSSMÖR OCH TRYFFELOLJA čokoládový kosiček s arašídovým krémem, ca 20 stycken.

BOTTNAR

  • 250 g mandelmassa (kolla här om du vill göra egen, jätte enkelt!)
  • 1 dl socker
  • 2 äggvitor

Blanda mandelmassa, socker och äggvita tills du har en fin konsistens. Spritsa ut runda bottnar enligt önskad storlek på en plåt med bakplåtspapper. Baka på 170 grader i ca 15 minuter. De ska vara gyllenbruna men inte knapriga.

ELLER: Mixa i en matberedare 250 g mandelflarn med 75 g florsocker och 75 g strösocker. Mixa därefter i två äggvitor och lite vatten. Konsistensen ska vara så att du lätt kan spritsa ut till runda bottnar som håller formen på plåten. Sedan är det bara att baka dem på 170 grader i ca 15 min och låt svalna medan du gör fyllningen.

FYLLNING

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g jordnötssmör
  • 250 g rumstempererat smör
  • 3 äggvitor
  • 120 g socker (1 1/2 dl)
  • 1 nypa salt
  • Topping: 200 g mörk choklad, 1 msk jordnötssmör, 1 tsk tryffelolja och 1 nypa salt

Hacka chokladen och smält försiktigt över ett vattenbad tillsammans med jordnötssmör. Ställ åt sidan och låt svalna till ljummen temperatur. Vispa äggvitor, och salt över vattenbad tills sockerkristallerna lösts upp. Ta bort från värmen och vispa med elvisp tills du får en styv maräng. Vispa sedan i smöret lite i taget och därefter chokladblandningen. Bred fyllningen på bottnarna med hjälp av en matsked så du får runda toppar. Tänk att du pekar med skeden uppåt och drar den neråt så fyllningen kommer ända till kanten men inte över. Låt svalna i kylskåp medan du (över vattenbad) smälter 200 g mörk choklad med en matsked jordnötssmör, en tesked tryffelolja och en nypa salt.

Doppa biskvierna i chokladen och låt extra choklad rinna av innan du vänder på dem. Toppa med krossade jordnötter. Låt svalna tills chokladen stelnat.

Gott åt munnin som man säger i Österbotten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *