Mat och intryck från en skrivande kock

i Tjeckien,Salt,Tankar och händelser

SMAKA VIN FRÅN LÄPPAR SOM INTE ÄR DINA

4 Dec , 2015, 14.37 mittismeten

 

Första middagen som nyinflyttad tog plats i Mělník, en by inte långt från Prag, som är känd för sitt vin. I bilen på väg hem spelades en låt som avslutades med orden ”To taste wine from lips that isn’t yours”. Och med de orden tänkte jag tillägna den här bloggens första inlägg. Kanske lite väl fånigt men det är ju sant. Jag flyttade hit för kärleken.

Flytten till Prag var det mest spontana beslut jag någonsin gjort. Det som var menat att bli en helgsemester förvandlades snabbt till en vecka, och plötsligt hade tre veckor gått. Nu måste jag tillägga att det här inte handlade om någon ”semesterfling” utan helt enkelt om två kompisar som efter fyra år bestämde sig för att inte längre bo i olika länder och satsa på, vad litteraturen brukar kalla, kärlek.

Som en typisk finne, med arbetsmoralen intakt, var min första tanke att jag inte flyttar någonstans innan inkomsten är säkrad. För även om tjeckerna inte lägger ett högt pris på sitt goda vin och öl så är Prag en metropol med högre priser än resten av Tjeckien. Kalla det tur eller talang men en dag när jag satt i en restaurang och skrev på en artikel för HBL så började jag småprata med servitörerna, och vips hade jag en jobbintervju inbokad. Här kan tilläggas att Tjeckien har en väldigt låg arbetslöshet.

En månad senare har jag nu en adress och arbetar som middagskock på Bio Zahrada (direkt översatt ”Ekogården”). Där arbetar jag på kvällarna med en kvinna som inte talar många ord engelska. Men missförstånden som uppstår slutar oftast i skratt, och för det andra så sparar jag pengar på dyra språkkurser. För mitt nyårslöfte är redan bestämt… att lära mig tjeckiska. Nastravi (skål) på det!

Receptet nedan har varit veckans pastarätt på restaurangen och är en tribute till första veckan i december. 

FIsh pasta

Pasta med brynt saffranssmör, favoritfisk, granatäpple och krispig salvia, 4 portioner på 20 minuter

 • 1 gram hela strån saffran
 • 75 gram smör
 • 400 g filéer av din favoritfisk (med skinn)
 • kärnor från en halva granatäpple
 • färsk salvia
 • 400 gram färsk pasta

Börja med att koka vatten till pastan och ta ut kärnorna från granatäpplet. Det minst bökiga sättet är enligt mig att göra det här i en bunke med kallt vatten. Lägg saffran på en matsked och elda (ex med en tändare) under den, utan att bränna. Bryn smöret tills du känner en nötig doft och smula ner saffran. Ta från värmen. Nu kan lägga pastan i det kokande vattnet (kom ihåg att pasta behöver rikligt med salt). Stek filéerna, med skinnet neråt, och salvia krispiga i smör och lite olivolja. Salta och peppra. Ta pannan från värmen och låt fisken vila med skinnsidan uppåt, medan du portioner pastan i tallrikar. Toppa med de andra komponenterna och ringla över saffranssmöret.

Dobrou chut´!

2 kommentarer

 1. Lauri Larmela skriver:

  Hej,

  Det här är någonting helt nytt på HBL. Fint. Jag ska följa med en stor iver.

  Mvh,
  Lauri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *